De financieel directeur van T-Mobile Nederland, Freddy Dijkman, heeft enkele rake uitspraken gedaan over de voorgenomen fusie van Vodafone en Ziggo. Hij is duidelijk geen voorstander van de fusie, niet alleen om de voor hand liggende reden dat de concurrentie voor T-Mobile toeneemt, maar voornamelijk omdat er dan een duopolie ontstaat en daar is de gebruiker ook niet bij gebaat.

Dijkman heeft een in een interview met Nu.nl zijn uitspraken gedaan. Hij reageert op vragen omtrent de aankondiging dat Vodafone en Ziggo willen fuseren in en joint-venture om één groot telecombedrijf te vormen dat zowel mobiele als vaste diensten kan aanbieden.

Dijkman stelt dat de fusie waarschijnlijk zal zorgen voor een duopolie op de Nederlandse markt. Dit omdat KPN en de combinatie Vodafone/Ziggo twee gigantische telecombedrijven zijn en daar verder niemand bij in de buurt kan komen. Tele2 biedt al jaren vast internet aan, maar heeft qua marktaandeel weinig te vertellen in vergelijking tot KPN en Ziggo, op mobiel gebied komt Tele2 net kijken en is T-Mobile de derde speler in de Nederlandse markt.

Volgens Dijkman krijg je dan een duopolie: "Je moet geen situatie creëren waarin partijen hun marktdominantie gebruiken om anderen van de mobiele markt te drukken." Verder stelt hij dat in markten met een duopolie de innovatie vaak wordt geremd omdat de noodzaak minder is dan in een concurrerende markt. Daarbij verliest ook de eindgebruiker en niet alleen de kleinere spelers in markt.

Dijkman vind het dan ook een taak van de overheid om te zorgen voor een eerlijke markt na de fusie. Minister Kamp van Economische Zaken heeft al aangegeven dat het nu nog belangrijker wordt om het kabelnetwerk van Ziggo open te stellen voor concurrenten. Voor T-Mobile levert dat echter niet direct voordelen op want die provider heeft besloten zich echt te focussen op mobiele diensten en biedt op dit moment geen vaste diensten aan.