2min

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Foxconn het Japanse Sharp zal gaan overnemen voor omgerekend 5,65 miljard euro. Nu heeft Foxconn de overname echter op pauze gezet, Foxconn zegt omdat ze meer duidelijkheid willen over nieuwe informatie die door Sharp is aangeleverd.

Foxconn doet erg geheimzinnig over de nieuwe informatie van Sharp waardoor de overname op pauze is gezet. Reuters meldt op basis van betrouwbare bronnen dat het zou gaan om grote financiële risico’s, die bij een overname het risico van Foxconn worden. In het meest negatieve geval zou Foxconn dat mogelijk nog honderden miljoen euro’s kunnen kosten. Hoe hoog het bedrag maximaal kan worden is niet duidelijk en waar de risico’s uit voortkomen ook niet.

De vraag is nu dus of Foxconn bereidt is om dat risico te nemen of dat de hele deal nu simpelweg te duur gaat worden. Het zou tot gevolg kunnen hebben dat Foxconn het bod gaat verlagen of dat de hele deal wordt afgeketst.

Onder de streep heeft deze overname van Foxconn maar één doel en dat is het in handen krijgen van schermtechnologie en fabrieken waarmee het schermen voor smartphones kan gaan produceren. In dat geval kan het zijn belangrijkste partner, Apple, mogelijk gaan voorzien van nog goedkopere schermen.

Mocht de overname doorgaan is het voor Japan de eerste keer dat er een groot Japans bedrijf wordt overgenomen door een buitenlandse partij. De Japanse overheid heeft in het verleden altijd de grote bedrijven in het land beschermd en ze voorzien van financiële middelen om ze binnen te houden. In het geval van Sharp komt daar nu een einde aan.