2min

Foxconn is nu de eigenaar van het Japanse Sharp, daarvoor moest Foxconn wel even 3,5 miljard dollar op tafel leggen. Inmiddels is er ook toestemming van de toezichthouders in de verschillende landen. Het komt niet vaak voor dat een Japans electronicaconcern van formaat wordt overgenomen door een buitenlandse partij.

De overname van Sharp door Foxconn heeft ook direct gevolgen, zo heeft de CEO van Sharp, Kozo Takahasi, plaats moeten maken voor Tai Jeng-wu, een topman van Foxconn die zijn functie per direct overneemt. De overname van Sharp had nog redelijk wat voeten in aarde, want Foxconn zou eigenlijk meer betalen voor de Japanse fabrikant, maar tijdens het overnameproces werd duidelijk dat er nog wat risico’s op de plank lagen die Foxconn er gratis bij kreeg, daarop besloot de Taiwanese firma zijn bod te verlagen, daarmee ging Sharp alsnog akkoord.

Met de overname van Sharp heeft Foxconn nu zijn eigen divisie voor de ontwikkeling van beeldschermen, op dit moment kan Foxconn alleen LCD-schermen produceren met de fabrieken en technologie van Sharp, maar volgens ingewijden heeft Sharp jarenlang onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van OLED-schermen, iets waar de hele markt naartoe aan het bewegen is.

De verwachting is dan ook dat Foxconn geld zal vrijmaken om het onderzoek naar OLED in een stroomversnelling te brengen en ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk begonnen kan worden met het opzetten van productielijnen voor de productie van OLED-schermen.

Foxconn zal verder contact gaan zoeken met al zijn bestaande klanten om te zien of het deze kan voorzien van LCD-schermen voor smartphones, tablets en beeldschermen. Verder staat Foxconn voor de zware taak om Sharp weer winstgevend te krijgen, het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar forse verliezen gedraaid.