VS voert exportverbod in voor Chinese ZTE, China is boos

Vanaf morgen geldt er een wereldwijd exportverbod voor alle bedrijven die Amerikaanse producten willen leveren aan het Chinese ZTE. Dit is het gevolg van een Amerikaans onderzoek naar de Chinese fabrikant, ZTE zou het handelsembargo tegen Iran hebben genegeerd.

De gevolgen van dit exportverbod zijn enorm groot voor ZTE. Het betekent dat de fabrikant geen gebruik meer kan maken van Amerikaanse onderdelen in zijn producten. De Verenigde Staten zullen namelijk de import van deze onderdelen gaan blokkeren. Inmiddels is het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken boos over het ingestelde verbod omdat het van mening is dat de Amerikanen een nationale wet gebruikt om de Chinese ondernemingen wereldwijd dwars te zitten.

Een woordvoerder van het Ministerie heeft laten weten dat hiermee de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten onder druk komt te staan. Inmiddels is de handel in aandelen van ZTE op de Chinese beurs stilgelegd. ZTE is de vierde grootste smartphoneverkoper in de Verenigde Staten, na Apple, Samsung en LG, dat marktaandeel zal waarschijnlijk snel gaan verdampen als dit verbod van kracht blijft.

ZTE is bij veel mensen bekend als smartphoneverkoper, maar het bedrijf ontwikkelt ook veel netwerkapparatuur voor telecomproviders. Volgens de Amerikanen heeft ZTE het handelsembargo met Iran geschonden door netwerkapparatuur en mogelijk ook smartphones te verkopen aan de grootste telecomprovider van Iran. In deze producten zaten weer Amerikaanse onderdelen verwerkt, waardoor ZTE het Amerikaanse handelsembargo heeft geschonden. Daarvoor wordt het bedrijf nu gestraft.

Bron:Reuters