Apple gaat iCloud verdelen over AWS, Google Cloud en Microsoft Azure

Apple gaat zijn cloudbeleid aanpassen en gaat in zee met Google voor het hosten van de iCloud. Apple heeft voor enkele honderden miljoenen een overeenkomst gesloten met Google voor het afnemen van flink wat Google Cloud-diensten. Op dit moment maakt Apple al gebruik van Amazon Web Services en Microsoft Azure, beide partijen blijft Apple ook gebruiken.

Apple stapt over op een volledig hybride cloudmodel, waarbij het zijn complete cloudomgeving gaat verdelen over verschillende dienstverleners. De Google Cloud lijkt echter een grote rol te gaan spelen in Apple’s cloudstrategie, naar verluidt heeft Apple een bedrag tussen de 400 en 600 miljoen dollar toegezegd aan Alphabet voor Google’s Cloud Platform. De grote vraag is natuurlijk hoeveel Apple jaarlijks kwijt is aan zijn clouddiensten maar analisten gaan uit van ruim één miljard dollar.

Het voordeel dat Apple dadelijk heeft met zijn hybride model is dat het vrij makkelijk kan overstappen van de ene naar de andere cloudprovider en hierdoor kan proberen om scherpere prijzen te krijgen. Volgens de berichten gaat Apple mogelijk ook in zee met IBM, om ook data in de cloud van IBM op te slaan.

Apple heeft in het verleden wel datacenters opgezet, maar in hoeverre en waarvoor deze gebruikt worden is onduidelijk. Apple koopt namelijk de meeste capaciteit gewoon in bij Amazon, Microsoft en nu dus ook Google.

Het is duidelijk dat Apple een hele goede deal heeft gekregen van Google. Google is de afgelopen tijd flink in het nieuws met zijn cloudplatform. Het bedrijf heeft namelijk het probleem dat het weinig succesverhalen van bestaande klanten kan vertellen. Veel grote cloudgebruikers zijn klant bij Amazon, IBM of Microsoft en niet bij Google. Recent heeft Spotify bekendgemaakt volledig te gaan overstappen op de Google Cloud, momenteel is het bedrijf daar nog druk mee bezig, en nu is ook Apple binnengehaald. Daarmee kan Google al wat beter met voorbeelden komen van succesverhalen.