Amazon zou overwegen om een belang te nemen in kaartendienst Here. Het voormalige onderdeel van Nokia is nu eigendom van een consortium van autobedrijven; Audi, BMW en Daimler. Zij hebben aangegeven open te staan voor andere bedrijven om te participeren. Verder zijn ze op zoek naar een cloudprovider om alle data van de kaartendienst en de voertuigen te verwerken, dat kan Amazon flink wat klandizie opleveren, maar ook Microsoft zou naar verluidt interesse hebben.

De autobedrijven hebben de Here-kaartendienst van Nokia overgenomen zodat ze zelf technologie kunnen ontwikkelen voor zelfrijdende auto’s. De autobedrijven hebben echter een grote cloudprovider nodig om niet alleen de kaartendata maar ook de data van de voertuigen te verwerken. Ze zouden nu in gesprek zijn met Amazon en Microsoft, waarbij Amazon bereidt zou zijn te participeren als aandeelhouder.

Amazon zou zelf interesse hebben omdat het steeds meer bezorging zelf doet en minder afhankelijk wil zijn van de bestaande postbedrijven. Om efficiënter te kunnen bezorgen is het hebben van een eigen kaartendienst geen overbodige luxe. Voor Microsoft is er geen noodzaak om te participeren, bij de overname van Nokia heeft het bedrijf al een licentie afgedongen op de kaartendienst en het consortium moet die verplichting gewoon nakomen.

Wel hebben beide partijen interesse in het leveren van clouddiensten, de vraag is wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus gaat komen. Als Amazon financieel gaat participeren is de kans groot dat het de klandizie van de autobedrijven makkelijker naar zich toe kan trekken. De vraag is wat Microsoft te bieden heeft. Op dit moment weigeren alle berichten te reageren op het verhaal van Reuters.

Volgens Reuters zouden naast Amazon ook andere partijen nog interesse hebben om deel te nemen aan Here, waaronder Continental, Ford en Renault. Uber werd ook lange tijd genoemd maar inmiddels lijkt de taxi-app niet meer in de race.

Er zijn wereldwijd maar drie partijen die dit soort kaartendiensten bezitten en op hoog niveau kunnen leveren, naast Here is er ook nog Google en TomTom.