Nederlandse overheid gaat in juli Digitenne-frequentie veilen

De Nederlandse overheid gaat de frequentie waar KPN’s televisiedienst Digitenne gebruik van maakt opnieuw veilen. De looptijd van deze frequentie is bijna afgelopen en daarom wordt deze opnieuw onder de hamer gebracht. Het lijkt erop dat KPN de enige kandidaat is die de veiling kan winnen.

De overheid heeft een aantal eisen aan deze veiling gehangen, waardoor KPN eigenlijk de enige kandidaat is om als winnaar uit de bus te komen. De winnaar van de veiling moet namelijk op 1 februari 2017, wanneer de nieuwe periode in gaat, hetzelfde aanbod bieden qua omvang en dekking dan KPN nu doet.

Aangezien het onhaalbaar is om een dergelijke televisienetwerk in zes maanden uit de grond te stampen, moet de winnaar van de veiling bij KPN aankloppen om de dienst over te nemen of te huren. KPN kan daar vervolgens een astronomisch bedrag voor vragen, want een ander alternatief is er niet. Alles bij elkaar brengt dit al genoeg risico’s met zich mee voor een nieuwkomer om het vooral niet te doen.

De overheid verwacht echter dat naast het voortzetten van het bestaande DVB-T-netwerk er ook nog wordt geïnvesteerd in het opzetten van een DVB-T2-netwerk. Hiervoor moet dus alsnog flink worden geïnvesteerd in het televisienetwerk en moet bij veel klanten ook nog een decoder worden omgewisseld om ondersteuning te kunnen bieden voor DVB-T2.

Het is dan ook niet logisch dat een andere partij dan KPN gaat bieden voor deze veiling. KPN zal ongetwijfeld wel een bod doen, want hoewel het aantal abonnees terugloopt, wordt de frequentie in de toekomst waarschijnlijk vrijgegeven voor het 4G-netwerk. Iets waar KPN wel veel aan heeft en waarvoor het dan minder betaald dan bij een reguliere 4G-veiling.