2min

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) laten weten dat het vanaf 2017 de kanalen wil uitzetten in HD-kwaliteit via de ether door gebruik te maken van het dvb-t2 protocol. KPN bezit momenteel de licentie om tv-kanalen via de ether uit te zenden en zit waarschijnlijk niet te wachten op een overstap naar het dvb-t2 protocol.

Op dit moment is KPN de enige partij in Nederland met een licentie om televisiediensten via de ether aan te bieden. Het bedrijf doet dat via het dvb-t protocol onder de naam Digitenne. KPN heeft echter al duidelijk gemaakt dat Digitenne een beetje over zijn hoogtepunt heen is en dat het aantal klanten blijven afnemen en het daardoor steeds duurder wordt om het aan te bieden. De prijs voor bestaande abonnees is ook al een paar keer verhoogd.

De NPO wil nu dat vanaf 2017 wanneer de licentie van KPN verlengt moet worden, de kanalen voortaan worden aangeboden in HD-kwaliteit. Dat is alleen mogelijk als Digitenne stopt met het gebruiken van dvb-t en overstapt op dvb-t2. Voor KPN betekent dat echter ook dat er miljoenen geïnvesteerd moeten worden want alle decoders bij de mensen thuis moeten worden vervangen en ook de zendapparatuur moet de nodige aanpassingen ondergaan. De overheid heeft al aangegeven dat KPN moet gaan overstappen op dvb-t2 maar KPN heeft daar nog niet op gereageerd, het wil in elk geval niet de volledige kosten dragen voor de overstap naar dvb-t2.

Gezien de terugloop in abonnees staat KPN niet te springen om die overstap te gaan maken. Het bedrijf werkt inmiddels al aan een opvolger van Digitenne waarbij televisie gekeken kan worden via een internetverbinding. Het maakt daarbij niet uit hoe de klant is verbonden met het internet, dat mag via KPN maar ook een van zijn concurrenten zijn. De nieuwe televisiedienst heet KPN Play en komt dit najaar beschikbaar. Verder onderzoekt KPN ook de mogelijkheden om televisie te gaan aanbieden via 4G.

Als de NPO zijn plannen doorzet en het Ministerie hogere eisen gaat stellen aan KPN is het nog maar de vraag hoe de toekomst van Digitenne eruit komt te zien. Mogelijk wordt Digitenne op termijn wel een NPO-product.