Toshiba ontslaat bijna 15000 personeelsleden

Toshiba moet kosten besparen om na een rumoerige periode de zaken weer op orde te krijgen. Vorig jaar kondigde het bedrijf aan dat het zo’n 10000 mensen ging ontslaan. Nu blijkt dat Toshiba veel meer werknemers de laan uit heeft gestuurd, in totaal bijna 15000 mensen.

Het gaat niet goed met Toshiba waarbij 2015 gemarkeerd kan worden als het slechtste jaar ooit. Vorig jaar kwam er een boekhoudschandaal aan het licht waaruit bleek dat Toshiba jarenlang de cijfers rooskleuriger had gemaakt dan ze werkelijk waren. Het gevolg was het ontslag voor een groot aantal topmensen, boetes, een flinke afschrijving en een beurskoers die recht naar beneden schoot.

Het bedrijf is nu ook gestopt met het verkopen van consumenten laptops in Europa. Hierdoor heeft het flink het mes gezet in de consumnetendivisie van het bedrijf, waar flink wat ontslagen zijn gevallen. Ook in de semiconductordivisie zijn flink wat mensen ontslagen.

Daarnaast heeft Toshiba zijn fabriek voor camerasensoren verkocht aan Sony, waarbij ook 1000 mensen werden overgenomen door Sony. Alles bij elkaar heeft Toshiba zo’n 350 miljoen euro uitgegeven aan ontslagvergoedingen, maar hierdoor is het totaal personeelsbestand met zo’n 7 procent gedaald. Bij Toshiba werken in totaal ruim 200.000 mensen.

Verwacht wordt dat Toshiba door de flinke reorganisatie flink wat kosten heeft bespaard en dat dit zichtbaar moet worden in de kwartaalcijfers.

Bron:Nikkei