1 min

Toshiba heeft aangekondigd dat het de eigen PC-divisie gaat reorganiseren, er worden ongeveer 900 banen geschrapt. Verder zal Toshiba zich meer toeleggen op zakelijke pc’s en zal het bedrijf zich in bepaalde landen terugtrekken uit de consumentenmarkt.

Nadat Sony eerder besloot de VAIO-divisie te verkopen en Samsung besloot om de verkoop van laptops in een groot aantal landen waaronder Nederland te staken, is het nu Toshiba dat besluit om de PC-divisie te reorganiseren.

De slechte PC-markt doet fabrikanten nu toch besluiten om zich terug te trekken, de winstmarges op laptops en desktopsystemen voor consumenten zijn al jaren enorm klein. Toch weerhield dat veel fabrikanten er niet van om stug door te gaan, dat lijkt nu te veranderen.

Toshiba heeft aangegeven dat het alleen nog pc’s voor consumenten zal verkopen in markten met een "volwassen markt". Verder wordt de focus volledig gelegd op zakelijke systemen en de business-to-business (B2B)-verkoop. Met het schrappen van 900 arbeidsplaatsen in de PC-divisie wordt deze divisie ineens 20 procent kleiner. Toshiba wil de reorganisatie nog dit fiscale jaar rond hebben, het fiscale jaar van Toshiba loopt tot eind maart 2015. Uiteindelijk moet het leiden tot een kostenbesparing van 20 miljard Yen, omgerekend 143 miljoen euro.

De vraag is nog of België en Nederland volgens Toshiba een volwassen pc-markt hebben, op dit moment is er nog niets bekend uit welke landen Toshiba zich zal terugtrekken. Wel laat het bedrijf weten dat van de 32 verkoopkantoren die het wereldwijd heeft er waarschijnlijk 19 worden gesloten.