1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het Japanse merk Toshiba heeft bekendgemaakt dat de verkoop van laptops voor consumenten in ons continent gestaakt wordt. Toshiba zal zich gaan richten op Japan en de Verenigde Staten met de verkoop van deze producten. Ook komen er duizenden banen te vervallen.

Buiten Japen en de Verenigde Staten zal Toshiba nog wel laptops blijven verkopen, maar deze zijn dan toegespitst op zakelijke gebruikers. Zakelijke laptops hebben doorgaans toevoegingen zoals verificatie via een vingerafdruk of een smartcard, het ontwerp is doorgaans ook heel ingetogen. Voor de ontwikkeling van laptops overweegt Toshiba een samenwerking aan te gaan, eerder gingen geruchten dat Toshiba, Fujitsu en Vaio spraken over een fusie van diens PC-afdelingen.

Naast de verkoopstop van consumentenlaptops zal Toshiba ook 6.800 banen schrappen, dat is ongeveer 30 procent van het totaal. De ontslagen vinden plaats in de divisie voor consumentenelektronica. Toshiba waarschuwt bovendien dat er voor volgend jaar een verlies van omgerekend 4,17 miljard Yen verwacht wordt.

Toshiba heeft te kampen met een boekhoudschandaal. De afgelopen jaren is de winst met 1,1 miljard euro aangedikt en daarmee zijn aandeelhouders dus misleid. Als gevolg hiervan zijn onder anderen de CEO en bestuursvoorzitter opgestapt.