Apple heeft opnieuw een rechtszaak in China verloren rond de merknaam iPhone, hierdoor is het bedrijf uit Cupertino niet langer de enige die de naam iPhone mag voeren. Een Chinees bedrijf dat producten maakt van leer mag de naam iPhone ook voeren voor handtassen en telefoonhoesjes.

Apple vroeg in 2002 al de merknaam iPhone aan in de categorie elektronische apparaten, de Chinese autoriteiten keurde deze merknaam uiteindelijk pas in 2013 goed. In de tussentijd had het Chinese bedrijf Xintong Tiandi in 2007 ook de merknaam aangevraagd voor lederen handtassen en telefoonhoesjes.

Apple heeft nu al bij verschillende rechtbanken en instanties in China geprobeerd het gebruik van de merknaam door Xintong Tiandi te verbieden, maar keer op keer heeft Apple de rechtszaak verloren. De rechters zijn van mening dat iPhone in 2007 nog geen bekend merk was in China, omdat Apple pas in 2009 begon met de verkoop van de telefoons in het Aziatische land.

Apple is helemaal naar het hooggerechtshof van China gegaan om zijn gelijk te halen, maar zonder succes. Er is nu geen beroep mogelijkheid meer over. Het gevolg is ook dat beide bedrijven de merknaam mogen gebruiken, Apple voor elektronische apparaten en Xintong Tiandi voor producten van leer. Hiermee heeft Apple de exclusiviteit in China verloren.

Het Chinese bedrijf is blij dat er een einde is gekomen aan alle rechtszaken en er nu eindelijk duidelijkheid is. Het bedrijf wil graag samenwerken met Apple om meer iPhone-klanten blij te maken. Als Apple de exclusiviteit terug wil krijgen zit er waarschijnlijk niet anders op dan een zak geld te bieden om Xintong Tiandi uit de markt te kopen.