min

Tags in dit artikel

,

De in Florida gevestigde startup Moon Express heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse regering om een robot naar de maan te laten vliegen. De bedoeling is dat de missie volgend jaar gestart wordt en meteen een landing maakt.

Daarmee is Moon Express het eerste privébedrijf dat een vlucht naar de maan gaat maken. Volgens velen is dit de eerste stap richting een economie die ook deels op de ruimte gericht is. Veel asteroïden bevatten namelijk metalen en mineralen die op Aarde zeldzaam zijn, en dat maakt het voor ondernemingen aantrekkelijk missies hier naartoe te ondernemen.

Tot dusverre is nog niemand erin geslaagd het zover te brengen, maar mocht Moon Express daadwerkelijk volgend jaar naar de maan vliegen, schept dat hoge verwachtingen en mogelijk ook grote mogelijkheden.

De missie zal als alles volgens schema gaat in de loop van 2017 plaatsvinden en twee weken in beslag nemen. De lancering vindt plaats vanaf Cape Canaveral en het gaat om een robotlander ter grootte van een koffer, die op de maan gezet moet worden. Aan boord heeft het ruimtevaartuig wetenschappelijke apparatuur en wat commerciële vracht, waaronder menselijke as. De bedoeling is om ook foto’s en video’s terug naar de Aarde te sturen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een privébedrijf een missie naar een ander hemellichaam onderneemt. Eerder vlogen enkel ruimtevaartuigen van regeringsagentschappen apparaten verder dan een baan om de Aarde. Het is de verwachting dat andere bedrijven snel volgen.

Zo is Elon Musk de oprichter van de onderneming SpaceX, dat als doel heeft in 2018 naar Mars te vliegen. Musk is ambitieus en zelfs van plan een menselijke kolonie op de planeet te vestigen.