1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

NASA en Nokia zijn een samenwerkingsverband aangegaan om de maan te voorzien van een mobiel netwerk. Het netwerk moet de maan gereed maken voor de terugkeer van mensen.

Het netwerk moet eind 2022 online zijn, voordat mensen terugkeren naar de maan. Intuitive Machines, een ruimtevaartorganisatie uit de Amerikaanse staat Texas, neemt de verantwoordelijkheid op zich om de netwerkapparatuur naar de maan te vervoeren.

Data-uitwisseling op de maan

NASA is van plan om in 2024 weer astronauten naar de maan te sturen. Onder het Artemis-programma wil de ruimtevaartorganisatie voor langere tijd met mensen op de maan aanwezig zijn.

Zodra de astronauten daar zijn, kunnen ze gebruikmaken van het mobiele netwerk om contact te houden met spraak- en videoverbindingen. Ook kunnen ze het inzetten om telemetrie en biometrische data uit te wisselen. Het op afstand besturen van robots valt ook binnen de mogelijkheden.

Extreme omstandigheden

De apparatuur wordt ontworpen om de extreme omstandigheden van de lancering en landing op de maan te overleven en in de ruimte te kunnen werken. Nokia moet bovendien rekening houden met de restricties voor formaat en gewicht die met ruimtevaart gepaard gaan.

Omdat 4G al jarenlang betrouwbaar wordt ingezet op aarde, heeft dat voorlopig de voorkeur. Op termijn is Nokia wel van plan om het te upgraden naar 5G.

Tip: Roerige tijden bij Nokia, valt het bedrijf in Amerikaanse handen?