Verliezen Tesla lopen verder op

Ondanks onverminderd hoge populariteit, blijven de verkopen van autobedrijf Tesla te laag om voor winst te zorgen, al heeft dat meer te maken met de investeringen die het bedrijf. De afgelopen drie maanden draaide het bedrijf van Elon Musk een omzet van 1,14 miljard euro, maar bedroeg het verlies nog altijd bijna 260 miljoen euro.

De voornaamste reden die Tesla aandraagt voor het verlies ligt in de groeiende kosten. Tesla investeert steeds meer geld in nieuwe fabrieken om aan de gigantische vraag te kunnen voldoen. Zo ontwikkelt het al enige jaren een gigantische fabriek om voldoende accu’s te kunnen fabriceren. Ook heeft het twee compleet nieuwe voertuigen in de ontwikkeling en heeft het net SolarCity gekocht. De aankoop hiervan moet jaarlijks een besparing van 150 miljoen dollar opleveren.

Door al die investeringen ligt de omzet niet hoog genoeg om de kosten te compenseren. Dat terwijl er wel dertig procent meer geld binnenkwam dan een jaar geleden. De reden hiervoor ligt voornamelijk in de lancering van de Tesla Model 3, die voor 35.000 dollar per stuk verkocht werd en al bijna 400.000 keer besteld is.

De toenemende productiemogelijkheden en groeiende verkopen van meerdere nieuwe modellen moeten de verliezen uiteindelijk goedmaken. De verwachting van Tesla is ook dat het de komende tijd zijn autoproductie eindelijk op orde krijgt, waardoor het ook op tijd modellen kan leveren. Het verwacht eind dit jaar in totaal 80.000 tot 90.000 voertuigen te kunnen leveren.

Ook stelt Elon Musk "halverwege volgend jaar" de nieuwe minibus en vrachtwagen te kunnen onthullen. De productie daarvan werd onlangs aangekondigd in een blogpost van Musk, waarin hij uitlegde hoe het bedrijf uiteindelijk winstgevend moet worden. De overname van SolarCity speelt daar ook een belangrijke rol in.

In elk geval maakt het verlies voor beleggers niet veel uit. De aandelen van Tesla daalden na aankondiging slechts met 0,6 procent in waarde.

Bron:Reuters