2min

Tags in dit artikel

, , ,

Tesla en SolarCity hebben overeenstemming bereikt over de overname van SolarCity door Tesla. Tesla zal 2,6 miljard dollar betalen voor de specialist in zonnepanelen, omgerekend zo’n 2,3 miljard euro. De CEO van Tesla, Elon Musk, wil de producten van SolarCity gebruiken in producten van Tesla.

Tesla heeft voor de ontwikkeling van zijn auto’s zeer hoogwaardige technologie├źn ontwikkeld, zoals de accu’s die gebruikt worden in de voertuigen, maar ook de accupacks voor huizen, waarmee energie kan worden bespaard. Door die accupacks voor huizen te combineren met de zonnepanelen van SolarCity kan een gebouw volledig van stroom worden voorzien zonder aangesloten te zijn op een stroomnet.

Overdag kan gebruik worden gemaakt van de zonnepanelen en kunnen de accu’s worden opgeladen, terwijl ’s nachts de energie die is opgeslagen in de accu’s kan worden gebruikt. Ook kan Tesla op deze manier nog betere laadstations bouwen langs de weg die voorzien worden van zonne-energie.

Wellicht dat er in de toekomst ook voortuigen komen met zonnepanelen op het dak, waardoor het bereik van de voertuigen nog verder kan worden opgekrikt. De voordelen zijn er dus wel zeker, maar we kunnen er ook niet omheen dat SolarCity is opgericht door twee neven van Elon Musk en hij ook zelf bij het bedrijf is betrokken.

Uiteindelijk is het dus deels een overname van een bedrijf dat Musk al deels in zijn bezit had. Hij heeft zich echter afzijdig gehouden bij de stemming over de overname, zodat de aandeelhouders van SolarCity het laatste woord hadden.

Het enige wat nu nog roet in het eten kan gooien is als een ander bedrijf besluit een bod te doen op SolarCity dat hoger is dan 2,6 miljard dollar. Daarvoor hebben bedrijven nu 45 dagen de tijd.