2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft zojuist bekendgemaakt dat het Orbitera heeft overgenomen, via dit platform kunnen bedrijven eenvoudig IT-diensten aanschaffen en uitrollen via verschillende cloudaanbieders. Het platform heeft de prijzen, diensten en facturering van de verschillende cloudaanbieders geoptimaliseerd.

Orbitera bestaat pas sinds 2011 en is erin geslaagd een zeer aantrekkelijk IT-aanbod in de markt te zetten, zonder zelf te investeren in IT-infrastructuur. In plaats daarvan is het erin geslaagd om de producten van bestaande cloudaanbieders te combineren, prijzen te optimaliseren en bovenal veel klanten voor zich te winnen.

Inmiddels zijn er al zo’n 60.000 stacks opgezet via het platform van Orbitera. Wat Google’s doel is met deze overname is niet duidelijk. Orbitera maakt onder meer gebruik van Amazon Web Services, Google Cloud en Microsft Azure, het bedrijf kan niet ineens alles op de Google Cloud gaan zetten, daarmee zou het zijn visie en strategie over boord gooien.

Wel kan Google mogelijk veel leren van de technologie die Orbitera gebruikt en de manier waarop het producten en prijzen optimaliseerd. De CEO van Orbitera, Marcin Kurc, heeft bekendgemaakt dat het bedrijf is overgenomen door Google, een bedrag is niet bekendgemaakt, maar dat het bedrijf zijn producten en diensten gewoon zal blijven aanbieden, maar nu met de ondersteuning en schaalbaarheid van Google. Dat betekent dat Orbitera wellicht de mogelijkheden krijgt om flink te groeien.

Veel grote enterprise klanten kiezen niet exclusief voor één clouddienst, omdat ze hun risico’s willen beperken, ook bij Amazon, Google of Microsoft kan iets dramatisch fout gaan waardoor een compleet datacenters of zelfs meerdere datacenters offline gaan. Voor die enterprisebedrijven is het belangrijk dat hun dienstverlening niet in gevaar komt en dan is een combinatie van Amazon, Google en of Microsoft zeker geen slecht inzet. Dit is iets waar Orbitera enorm goed in is.

Google bewijst met deze overname dat het echt wil meedoen in de enterprise cloudmarkt en de strijd met Amazon en Microsoft nog lang niet is gestreden.