Intel heeft op het eigen Intel Developer Forum (IDF) bekendgemaakt dat het een licentie-overeenkomst heeft gesloten met ARM voor de productie van ARM-chips in de fabrieken van Intel. Intel wil in de nabije toekomst chips gaan produceren voor andere fabrikanten op het 10nm FinFet-procedé.

Intel trok eerder dit jaar de stekker uit de ontwikkeling van eigen smartphone-processoren, deze concurrentiestrijd met ARM kon de chipgigant maar niet winnen. Nu heeft het besloten ARM dan maar te omarmen en gaat het chips produceren voor derden, of Intel ook zelf ARM-chips gaat ontwerpen, produceren en verkopen is nog onduidelijk.

Voor Samsung, Globalfoundries en TSMC is deze stap van Intel slecht nieuws, zij produceren met zijn drieën op dit moment het grootste aantal mobiele chips en Intel gaat zich nu ook mengen in die strijd. Intel beschikt over een behoorlijk aantal fabrieken en is in staat om een flink stuk van de taart af te pakken. Deze drie bedrijven produceren nu nog op 14nm en 16nm, maar zijn net als Intel ook al druk bezig met het opzetten van productielijnen op 10nm.

Intel heeft bekendgemaakt dat het zijn eerste klant al heeft binnengehaald voor een 10nm ARM-chip, het Zuid-Koreaanse LG gaat ook zelf chips ontwerpen en Intel mag de productie hiervoor verzorgen. Hierdoor is het meteen duidelijk dat Qualcomm volgend jaar of het jaar daarna opnieuw een smartphone-klant gaan verliezen.