Apple en Ierland bereiken deal over terugbetalen 13 miljard euro aan belastingen

Apple moet van de Europese Unie maar liefst 13 miljard euro aan te weinig betaalde belastingen overboeken naar de Ierse overheid. Ondanks dat er een hoger beroep dient tegen die beslissing, is er wel een overeenkomst tussen Ierland en de Amerikaanse technologiereus over de manier waarop het geld overgeboekt wordt.

Dat meldt de Britse krant The Guardian vandaag op basis van bericht van de Ierse Minister van Financiën, Paschal Donohoe. Hij laat weten dat er een afspraak gemaakt is met Apple over de voorwaarden van de betaling. Het bedrijf begint in het eerste kwartaal van 2018 met betalingen en boekt het geld over naar een losse rekening. Die blijft geblokkeerd tot er een uitspraak is in het hoger beroep van de Ierse overheid en Apple tegen de alsnog opgelegde belastingen.

Wat is er aan de hand?

Het probleem tussen Apple en Ierland enerzijds en de Europese Unie anderzijds speelt al een tijdje. In augustus 2016 besloot de Europese Commissie dat er jarenlang een illegale belastingregeling was getroffen tussen de Ierse overheid en het Amerikaanse bedrijf. Dat betaalde tussen 2003 en 2014 hooguit 0,005 procent belasting over alle Europese inkomsten.

Apple deed in ruil daarvoor enkele investeringen in Ierland. Maar het resultaat was wat de Europese Commissie betreft vooral belastingontduiking. Eurocommissaris Margrethe Vestager besloot daarom dat Apple in totaal 13 miljard euro moet terugbetalen.

Hoger beroep

CEO Tim Cook van Apple reageerde vrij snel nadat de boete was opgelegd en noemde hem toen politiek gemotiveerd. “Apple heeft altijd correct gehandeld. We hebben niets misdaan en de Ierse overheid ook niet,” vertelde Cook toen. Het bedrijf tekende kort daarna hoger beroep aan tegen de beslissing van Vestager.

Later tekende ook de Ierse overheid beroep aan tegen de beslissing. “De regering is het fundamenteel oneens met de analyse van de Europese Commisie,” stelde toenmalig Minister van Financiën Michael Noonan bij dat beroep. Ondertussen bemoeit ook de Amerikaanse overheid zich met de zaak en stelt men dat de Europese Unie dit soort retroactieve belastingen niet op mag leggen.