2min

Vodafone heeft bekendgemaakt dat het begonnen is het met testen van het verbreden van zijn 4G-netwerk op de 3G-frequenties. Door meer frequentieruimte in te zetten voor 4G is er meer capaciteit en kunnen er hogere snelheden worden gehaald.

Vodafone is de tweede provider in Nederland die testen doet met 4G op 3G-frequenties, eerder maakte T-Mobile al bekend dat het daarmee aan het testen was. Vodafone heeft besloten dit op dit moment alleen in het zuiden van het land te testen in de regio Eindhoven.

Vodafone stelt dat het op dit moment nog niet mogelijk is om dit landelijk te gaan testen, omdat er nog teveel gebruik wordt gemaakt van het 3G-netwerk in bepaalde regio’s. Vooral in de randstad kan Vodafone nog geen aanpassingen doen aan het 3G-netwerk.

Wel is het zo dat steeds meer klanten gebruik maken van 4G en niet meer van 3G. Hierdoor zien alle providers wel een terugloop in de hoeveelheid dataverkeer op het 3G-netwerk. In regio’s waar het 3G-verkeer echt fors is afgenomen kunnen de provider besluiten om een deel van de 3G-frequenties in te zetten voor andere doeleinden, waardoor providers nu kiezen voor 4G. Bij de frequentieveiling in 2000 werd nog voorgeschreven dat de frequenties alleen gebruikt mochten worden voor 3G, maar deze regel heeft de overheid inmiddels laten varen.

Vodafone kan nu 4G aanbieden op vier frequenties, namelijk de 800, 1800, 2100 en 2600 MHz. De meeste smartphones kunnen op dit moment overweg met maximaal drie banden tegelijk, maar de allernieuwste modems van Intel en Qualcomm gaan ondersteuning bieden voor vier frequentiebanden, waardoor smartphones nog hogere snelheden kunnen halen.

Uiteindelijk is dit het begin van het einde van de 3G-netwerken. Op termijn zullen de providers hun 3G-netwerken volledig uit de lucht gaan halen, dit gaat overigens nog wel een aantal jaar duren, maar dit netwerk heeft straks geen functie meer. 2G-netwerken overleven nog vooral voor de M2M -communicatie(machine to machine), waarbij kleine hoeveelheden data worden verzonden.