1 min

De Nederlandse providers zien het gebruik van de 3G-frequenties in rap tempo teruglopen nu er landelijk dekkende 4G-netwerken zijn, en steeds meer mensen een smartphone met 4G-connectiviteit aanschaffen. T-Mobile is nu als eerste provider begonnen met een test om de 3G-frequentieruimte in te zetten voor 4G.

T-Mobile heeft besloten de test te doen in Woerden, daar is de helft van de frequentieruimte voor 3G nu ingezet voor 4G. Dat komt neer op 10MHz van de in totaal 20MHz op de 2100 MHz-band. In principe zou dit geen problemen op moeten leveren en kan de maximale snelheid van een 4G-verbinding nu verder omhoog richting de 300Mbit/s. Dit is mogelijk doordat moderne smartphones ook in staat zijn om meerdere frequentiebanden te gebruiken voor een 4G-verbinding. Via een enkele frequentie is de maximale 4G-snelheid zo’n 150Mbit/s.

Bij de UMTS-frequentieveiling in 2000 was vastgelegd dat de frequenties alleen gebruikt mochten worden voor 3G-connectiviteit. Die eis heeft de overheid inmiddels laten vallen nu er 4G beschikbaar is gekomen. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat de providers hun 3G-netwerken extreem gaan terugschroeven en gaan inzetten voor 4G.

T-Mobile is nu de eerste die een test doet, maar als die test slaagt dan wordt er landelijk 4G uitgerold op de 3G-frequenties. Wanneer KPN en Vodafone hun frequenties gaan ombouwen is nog niet bekendgemaakt.