2min

Door het debacle van de Galaxy Note 7 smartphone, heeft de Note-merknaam mogelijk zoveel schade opgelopen, dat Samsung ermee gaat stoppen. Nadat de smartphone tweemaal massaal teruggeroepen moest worden wegens exploderende en vlamvattende batterijen, besloot het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn telefoon helemaal van de markt te halen.

Het gevolg daarvan lijkt nu zo groot te zijn, dat Samsung mogelijk gaat stoppen met de Note-merknaam. Dit claimt de Russische site Hi Tech Mail.ru op basis van anonieme bronnen. De reputatie van de vlaggenschipmodellen zou dusdanig beschadigd zijn, dat het beter is voor Samsung om er helemaal mee te stoppen. De anonieme bron van de Russische site claimt ook dat Samsung een consumentenonderzoek heeft uitgevoerd en dat het resultaat was dat 50% van de consumenten nu negatief denkt over het merk.

Intussen is ook bekend wat Samsung gaat doen met de teruggebrachte smartphones. Tegenover Vice Motherboard zegt Samsung namelijk dat het “een proces heeft om ons veilig van de telefoons te ontdoen.”  Het bedrijf benadrukt de telefoons in elk geval niet opnieuw op de markt te brengen. Recyclen lijkt voor grote delen van de smartphones ook niet echt een optie. Telefoons bevatten veel elementen die niet zomaar uit elkaar gehaald en opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo zit er kobalt in accu’s dat maar éénmaal gebruikt kan worden.

Tot slot heeft Samsung zijn winstverwachting voor het derde kwartaal van 2016 flink naar beneden bijgesteld. Het bedrijf ging er eerst vanuit gewoon een miljardenwinst in de boeken te kunnen schrijven, maar het feit dat de terugroepactie enkele miljarden kost heeft geleid tot een nieuwe voorspelling. “Na recente incidenten en de consumentenveiligheid in acht nemende, heeft Samsung de verkoop, omruil en productie van de Galaxy Note 7 stopgezet,” en om die reden heeft het een lagere winstverwachting schrijft het. Nu gaat men, in plaats van 6,3 miljard euro, uit van een operationele winst van 4,2 miljard euro.