2min

Tags in dit artikel

, ,

Enige tijd geleden kwam CEO Elon Musk van Tesla en SolarCity met de aankondiging dat er twee grote onthullingen plaats zouden vinden. De eerste onthulling bleek een Uber-achtige autodeeldienst te zijn. De tweede onthulling vond afgelopen weekend plaats en draait om een nieuw product van SolarCity.

Het bedrijf heeft tijdens een uitgebreide presentatie een compleet zonnedak gelanceerd. Waar reguliere zonne-energiecollectoren geplaatst worden op een reeds bestaand dak, vervangt de technologie van SolarCity de dakpannen zelf. Ook heeft Musk een nieuwe versie van de Powerwall onthuld.

Solar Roof

Omdat de panelen van het Solar Roof van glas gemaakt zijn, zouden ze “redelijk oneindig” mee moeten gaan volgens Musk, zelfs in zware omstandigheden. De CEO gaat er vanuit dat een levensspanne van vijftig jaar gehaald kan worden en stelt dat de zonnepannen net zo goed werken als reguliere panelen. De efficiëntie ligt namelijk op 98 procent.

Nog indrukwekkender is dat ze er veel beter uit zien dan reguliere zonnepanelen. Elk daarvan komt met een patroon: getextureerd, leisteen, Toscaans en glad glas. Daardoor zou het effect van een regulier dak goed gekopieerd kunnen worden en hoopt Musk meer mensen aan te spreken – bijvoorbeeld een doelgroep die niet overstapt op zonnepanelen omdat ze niet mooi zijn.

Een prijskaartje van de zonnepannen is helaas nog niet bekendgemaakt.

Powerwall 2

Afgezien van de nieuwe zonnepanelen heeft Tesla ook de Powerwall 2 gepresenteerd. De nieuwe versie wordt groter en kost in de Verenigde Staten 5.500 dollar, met een capaciteit van 14 kWh. Musk gelooft dat de combinatie van het Solar Roof met de nieuwe Powerwall het mogelijk maakt voor gebruikers om nooit meer energie van het netwerk te halen.

De nieuwe Powerwall is een fikse verbetering ten opzichte van het vorige model, dat 10 kWh leverde. Die was bedoeld als een back-up, dus niet zoals de nieuwe Powerwall om daadwerkelijk in je energiebehoeften te voorzien. De nieuwe versie heeft dus meer capaciteit en ook een fors lager prijskaartje.