1 min

Autofabrikant Tesla heeft een bod uitgebracht van zo’n 2,5 miljard euro op SolarCity. SolarCity voorziet particulieren en bedrijven van advies hoe ze hun energierekening kunnen verlagen en gebruik kunnen maken van zonnepanelen. SolarCity kan ook de financiering, installatie en onderhoud voor zijn rekening nemen.

De combinatie van een autofabrikant die een specialist in zonne-energie overneemt ligt niet echt voor de hand, maar het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de CEO van Tesla, Elon Musk, ook grootaandeelhouder is van SolarCity. SolarCity werd opgezet door twee neven van Musk.

Voor Tesla is SolarCity vooral een uitbreiding op het Powerwall-systeem wat het sinds enige tijd aanbiedt. Daarmee kan een grote accupack in huis worden geplaatst om stroom op te slaan en later te gebruiken. Met de overname van SolarCity kan Tesla ook zelf zonnepanelen leveren om de Powerwall op te laden.

Tesla heeft een bod uitgebracht van 26,50 tot 28,50 dollar per aandeel, waarmee de overnameprijs uit komt op een bedrag tussen de 2,6 en 2,8 miljard dollar. Het is nu aan de aandeelhouders om akkoord te gaan met de overname, Elon Musk, heeft aangegeven zich te onthouden van stemming, aangezien zijn rol in deze niet volledig neutraal is.