Amazon en VMware bieden samen hybride cloud aan als antwoord op Azure

Amazon gaat intensief samenwerken met VMware aan een nieuw product waarmee het mogelijk wordt een hybride cloud omgeving op te zetten. Waarbij een deel van het datacenter lokaal in een eigen datacenter draait en het andere deel bij Amazon Web Services. Hiermee wil Amazon beter de concurrentie aan kunnen gaan met Microsoft.

Op dit moment is Microsoft eigenlijk de enige cloudprovider die met Azure een goede hybride-omgeving aan kan bieden. Hier heeft Microsoft lange tijd hard aan gewerkt en dat blijkt erg succesvol te zijn. Veel bedrijven willen wel gebruik maken van de cloud, maar hebben soms hun bedenkingen bij het opslaan van gevoelige data of willen in geval van storingen terug kunnen vallen op hun eigen omgeving. Daarvoor zijn de hybride-oplossingen van Microsoft ideaal, je kan als bedrijf bijvoorbeeld zelf bepalen welke data waar wordt opgeslagen.

Het Amazon dan ook niet ontgaan dat Microsoft veel succes boekt met zijn hybride cloudomgeving en gaat daarom intensief samenwerken met VMware, de software van VMware biedt de mogelijkheid om zakelijke netwerken straks te koppelen met Amazon Web Services (AWS), de cloudomgeving van Amazon.

VMware levert, ondersteunt en verkoopt een nieuw product waarmee klanten die gebruik maken van VMware-software de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van bepaalde AWS-diensten. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van cloudopslag, clouddatabases en analytics-software.

Het nieuwe hybride product draagt de naam VMware Cloud on AWS en moet medio 2017 beschikbaar komen. Prijzen worden later bekendgemaakt. Hiermee zal het in elk geval mogelijk zijn om applicaties te draaien op eigen servers, maar tegelijk ook op verschillende cloudservers.

 

Deze nieuwe samenwerking ligt mogelijk best gevoelig. Grootaandeelhouder van VMware is EMC en EMC is op zijn beurt recent overgenomen door Dell, waardoor Dell nu min of meer de eigenaar is van VMware. Dell is echter een van de grootste partners van Microsoft en heeft vrijwel exclusief voor Microsoft Azure gekozen, het ondersteunt wel derde partijen, maar de voorkeur gaat duidelijk naar Azure.

VMware kiest nu voor een tegenovergestelde strategie. Dat bedrijf had eerder de ambitie om zelf groot de worden met clouddiensten maar wil nu de bestaande clouddiensten zoveel mogelijk om armen en de software van het bedrijf daarvoor optimaliseren. VMware heeft ook een overeenkomst met IBM om dergelijke clouddiensten te leveren. Wellicht dat Google op korte termijn ook nog volgt, want ook dat partij is groot in de cloud, maar heeft nog geen hybride-oplossingen.

Jaarlijks gaat er op dit moment ruim 204 miljard dollar per jaar om in clouddiensten en dat maakt deze business zeer lucratief en de concurrentie is dan ook enorm.