Vorige week onthulde Microsoft een goedkope VR-headset, die het samen met andere ontwikkelaars gaat maken. Het apparaat moet voor 299 dollar per stuk over de toonbank gaan en afgezien daarvan zijn er relatief weinig details bekend. Nu is er een indicatie van wanneer we meer nieuws kunnen verwachten.

Tegenover Polygon vertelde Alex Kipman, die de leiding heeft over het HoloLens project van Microsoft, dat er in de loop van december details zullen komen. Hij onthulde verder al een paar kleine zaken over de bril, onder meer over de intentie die Microsoft ermee heeft.

Kipman stelt dat er “een boel ongelofelijke innovatie” plaatsvindt rond de virtual reality markt, maar dat “het spul superduur is.” Dat zou volgens hem het gebruik van dit soort brillen toch enigszins beperken en daar probeert Microsoft verandering in te brengen.

Dat doet het door samen te werken met enkele partnerbedrijven, en de bril maximaal 299 dollar te laten kosten. Kipman lichtte al een tip van de sluier op, namelijk dat “de eerste gold apparaten niet doorzichtig wordt; een breed gezichtsveld krijgen; aan een computer verbonden moeten zijn met een lange kabel en zes graden vrijheid krijgen en inside-out tracking”.

Die zes graden vrijheid houdt in dat een persoon met de bril op elke kant op kan bewegen, dus naar rechts, links, boven, onder, voorwaarts en terug. Ook andere apparaten, zoals de HTC Vive en de Oculus Rift, ondersteunen deze technologie.

Vernieuwender is de inside-out tracking waar Kipman het over heeft. Die technologie maakt het mogelijk om zonder externe apparatuur te volgen waar de gebruiker zich bevindt in een ruimte en hoe deze beweegt. Dat gebeurt met behulp van camera’s die ingebouwd zijn in de VR-headset zelf.

Het is nu dus nog even wachten op nieuwe details over de VR-headset van Microsoft, maar die volgen al in december. Het is nog niet bekend wanneer deze bril, die Microsoft samen met Acer, Lenovo, Dell, HP en Asus maakt, op de markt gebracht wordt. Het feit dat in december nieuwe details onthuld worden, wijst er echter op dat die release vermoedelijk redelijk snel plaatsvindt.