2min

Microsoft heeft tijdens de Future Decoded-conferentie bekendgemaakt wanneer de HoloLens beschikbaar is in Nederland. Op de Q&A-pagina van de techgigant valt te lezen dat de augmented reality-bril op 1 december in Nederland verschijnt. Ons land behoort tot een nieuwe reeks markten, 29 in totaal, waardoor er 39 landen gebruik zullen kunnen maken van de HoloLens.

De bril was al beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Japan. Via omwegen wisten Nederlanders de Microsoft HoloLens al te bemachtigen. Over een maand hoeft er dus niet meer moeilijk gedaan te worden, aangezien de AR-bril ook op een normale manier in de Benelux verkrijgbaar is.

Verschillende toepassingen

Aanvankelijk richtte de Microsoft HoloLens zich op ontwikkelaars, maar inmiddels kent het apparaat ook toepassingen voor op de werkvloer. Bijvoorbeeld medewerkers uit de bevoorradingsketen kunnen gebruikmaken van de technologie. Zij zien dan extra informatie geprojecteerd op de echte wereld zodat ze beter ondersteund worden. Ook schreef Techzine al eens een artikel over de HoloLens als kunst en gedachte-experiment tijdens het Nederlands Film Festival.

De bril heeft door de beschikbaarheid al bewezen nuttig te zijn voor training, design, 3D in kantoren, mixed reality-meetings en mixed reality data en analytics. Hoewel dit voor bedrijven interessant klinkt, is dit voor de consument wellicht niet hetgeen waar hij op hoopte. Tijdens de eerste beelden van de HoloLens was bijvoorbeeld te zien dat de bril de game Minecraft op de echte wereld projecteerde.

Beschikbaarheid

Er is nog niet een Nederlandse prijs voor de HoloLens bekend. In de eurolanden waar het product al verscheen kost de commerciële versie 5489 euro, terwijl de ontwikkelaarskit voor 3299 euro te koop is. Microsoft biedt al wel de mogelijkheid om de bril te bestellen. Daarvoor dien je het techbedrijf een e-mail te sturen, wat je kunt doen door op deze link te klikken.