Canonical heeft een nieuwe versie van Ubuntu Core gepresenteerd, Ubuntu Core 16 om precies te zijn. Deze versie is speciaal in het leven geroepen voor Internet of Things-toepassingen. Het is een lichtgewicht versie van Ubuntu die ingezet kan worden op de kleinste apparaten, in de nieuwe versie heeft Canonical vooral veel aandacht voor betere beveiliging.

Enorm veel bedrijven stappen in de markt voor Internet of Things, maar beveiliging is iets waar die bedrijven weinig verstand van hebben en waar vaak ook maar weinig focus voor is. Dit terwijl beveiliging juist zo belangrijk is, zo bewees ook een recente DDOS-aanval waarbij Internet of Things-apparaten werden ingezet.

De basis van de beveiliging begint natuurlijk al bij het besturingssysteem en daarom heeft Canonical besloten om in Ubuntu Core 16 vooral de beveiliging aan te pakken en op verschillende plekken te verbeteren. Een van de simpelste verbeteringen is die van snap-updates. Met Update Control kunnen Snap-applicaties worden bijgewerkt naar een nieuwe versie, maar mocht dit updateproces mislukken dan wordt automatisch de vorige versie teruggezet. Dit is mogelijk doordat snaps read-only-applicaties zijn die verder geen gebruikersdata bevatten.

Snaps worden daarnaast ook voorzien van certificaten met handtekeningen, zodat deze geverifieerd kunnen worden voordat ze daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Een methode die Apple en Google bijvoorbeeld ook hanteren bij de applicatiewinkels.

Andere verbeteringen in Ubuntu Core 16 zitten in de kernel en in het oplossen van grote beveiligingslekken die recent aan het licht zijn gekomen.

Lees meer