De Amerikaanse FBI krijgt morgen officieel de bevoegdheid om computers te hacken op een veel bredere schaal. De FBI kan nu in theorie elke computer hacken die ze maar willen, zolang ze maar een rechter vinden die er een bevel voor wil ondertekenen. Voorheen moest dat nog een rechter zijn in het juiste jurisdictie, maar dat is met de nieuwe wetgeving verleden tijd.

Hoewel de wetgeving is bedoeld om de FBI meer mogelijkheden te geven landelijk te opereren, zonder steeds in een andere jurisdictie om toestemming te vragen, kan de FBI nu ook wereldwijd computers hacken met deze nieuwe wetgeving, aldus Reuters. Daarmee lijkt de Amerikaanse overheid weer erg ver te gaan in zijn wetgeving, er is dan ook veel kritiek in het land van privacyorganisaties. Ook heeft democratisch senator Ron Wyden geprobeerd de wetgeving tegen te houden, maar zonder succes.

De nieuwe wet is eerder al goedgekeurd door het Amerikaanse hooggerechtshof, voor privacyorganisaties is de wet een doorn in het oog, zij zijn bang dat de FBI op grote schaal deze wetgeving gaat misbruiken om allerlei computers te hacken, ook van mensen die helemaal niet verdacht zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is blij met de nieuwe bredere wetgeving, die is volgens hen nodig om verdachten op het spoor te blijven nu er steeds meer mogelijkheden zijn om anoniem te blijven op internet en communicatie te versleutelen.

In Nederland zijn ook plannen voor een dergelijke wet, de Tweede Kamer gaat binnenkort stemmen over een wetsvoorstel waarbij de Nederlandse Politie de bevoegdheid krijgt om computers en smartphones te hacken. Ook in Nederland zijn veel organisaties, waaronder Bits of Freedom, tegen dit voorstel.