1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Britse politie mag zonder gerechtelijk bevel computers van verdachten hacken, zo heeft het ministerie van Binnelandse Zaken besloten.

Tevens wordt door de Britse overheid gewerkt aan een plan om gegevens die op de gehackte computers worden gevonden te delen met andere landen.

Volgens de politie is het op afstand doorzoeken van computers noodzakelijk voor het opsporen van cybercriminelen en pedofielen. Privacyvoorvechters vrezen echter misbruik van de wet en verruiming van de toepassing ervan.

De Britse krant The Independent meldt dat om een pc binnen te dringen de politie een e-mail met een virusbijlage verzendt. Zodra die bijlage wordt uitgevoerd, stuurt hij allerlei informatie zoals het surfgedrag door naar de politie.

Hoewel geen gerechtelijk bevel meer nodig is, moet wel eerst toestemming gegeven worden door de hoofdcommissaris wil een hackingaanval plaatsvinden. Die behoort dan te oordelen of de aanval wel in verhouding staat met het gepleegde misdrijf.

Europese ministers oordeelden recentelijk nog dat de politie in heel Europa het recht moet hebben om computers van verdachten op afstand te hacken.

Tegenstanders van dit oordeel hebben al aangekondigd naar de rechter te stappen en hebben veel vertrouwen in de zaak omdat de maatregel in strijd zou zijn met de Britse en Europese wetgeving.

Vorig jaar zijn er in Groot-Brittannië 194 hackoperaties uitgevoerd, waarvan 133 in huizen, 37 in kantoren en 24 in hotelkamers.