2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Onderzoek van North Bridge en Wikibon laat zien dat 90 procent van de bedrijven de cloud gebruikt. Daarbij maken veel bedrijven gebruik van zogenaamde hybride opties: een combinatie van diensten uit de publieke én private sector.

Het onderzoek van de twee bedrijven keek naar 53 toonaangevende cloudbedrijven, en ontving 1.351 reacties. Daarbij werd gekeken naar gebruikers en aanbieders van de diensten in de volgende sectoren: technologie, financiën, verzekering, onroerend goed, overheid, gezondheidszorg, fabricage, media, professionele diensten en transport.

Er werd bij het onderzoek gekeken naar de populariteit van de drie meest populaire vormen van dienstverlening in cloud. SaaS, wat staat voor Software as a Service is een distributiemodel waarbij derden applicaties op hun eigen servers beschikbaar maken voor klanten over de hele wereld. Dit blijkt veruit de populairste manier te zijn om clouddiensten aan te bieden.

Dan is er IaaS, Infrastructure as a Service, waarbij het managen van de hardwarekant van clouddiensten aan de kant van de aanbieder, dat aan populariteit wint. Op dit moment gebruikt 58 procent van de bedrijven een IaaS-dienst volgens het onderzoek.

Tot slot is er nog de PaaS, Platform as a Service, dienstverlening, waarbij de cloudaanbieder een platform en omgeving aanbiedt, waar binnen ontwikkelaars hun eigen applicaties en diensten kunnen leveren. Het gaat dan om diensten beschikbaar via webbrowsers. Deze vorm is ook in opkomst, want 45% van de onderzochte bedrijven biedt dit aan.

“Cloudomgevingen zullen de komende jaren voornamelijk bestaan als een hybride, wat het belang van goed gedefinieerde regels en strategieën rond veiligheid, service en snelheid onderstreept, en tegelijk het terugdringen van de kosten,” aldus onderzoeker Holly Maloney McConnell van North Bridge.

Het onderzoek laat verder zien dat de zorgen over veiligheid nog altijd bestaan. Een op de drie gebruikers van een clouddienst stelt zich zorgen te maken over veiligheid, en 29 procent denkt dat privacy een barrière vormt om een clouddienst in te voeren. Toch ziet het onderzoek hierin verbeteringen, want de platformen worden steeds veiliger en worden ook alsmaar beter geïntegreerd binnen uiteenlopende bedrijfstakken.