Abonneer je gratis op Techzine!

De 3 hackers die enkele weken geleden 100,000 computers hebben gekraakt blijkt na ontmanteling van het netwerk ongeveer 1,500,000 computers te hebben gekraakt volgens het Openbaar Ministerie.

Met 100,000 gekraakte computers sprak het Openbaar Ministerie al 1 van de grootste zombienetwerk dat ooit in kaart is gebracht, maar dit blijkt dusdanig 15x zoveel groter te zijn. Slechts 20% van de 1,5 miljoen gekraakte computers is afkomstig uit Nederland.

De voorlopige hechtenis van de 19jarige hoofdverdachte uit Loon op zand is met 30 dagen verlengd door de rechtbank in Breda, tevens als de 22-jarige medeverdachte uit Tilburg moet nog 30 dagen langer vastzitten. De 27-jarige man uit Rijswijk is geschorst van zijn voorarrest door persoonlijke redenen.

Er is sprake van dat de 22-jarige Tilburger ook verantwoordelijk is voor de DDosaanval op een Amerikaans bedrijf. Een soortgelijke actie is al eerder uitgevoerd bij een ander Amerikaans bedrijf.

De hackers gebruikte een Trojan om hun aanvallen uit te voeren met de 1,5 miljoen besmette computers. Het gebruikte virus heet Toxbot. Het virus legt toetsaanslagen vast, en deze gegevens werden natuurlijk verstuurd naar de verdachten. Het virus werd diverse malen aangepast zodanig dat de antivirusscanners het virus niet meer herkende. Het onderzoek van de recherche op de verdachten richt zich op het indringen van computers, vernieling van het netwerk, het onbewust installeren van spyware. Hoogstwaarschijnlijk werden de verdachten betaald om de virussen te schrijven.