Enkele grote bekende en vooraanstaande internetbedrijven gaan een keurmerk voor software in het leven roepen. Dit is om spyware en adware tegen te gaan. Het "Trusted Download Program" wil de downloaders van de programma’s beschermen door middel van dit keurmerk, dat software alleen krijgt als het aan bepaalde voorwaarde voldoet.

Enkele van deze voorwaarden zijn dat de bedrijven de gebruikers moeten informeren over het gebruik van de software en hoe deze is geconfigureerd en hier vooraf en tijdens de installatie toestemming voor vragen. Ook moet de programmatuur makkelijk te verwijderen zijn.

Het project wordt ondersteund door onder andere AOL, Yahoo!, Computer Associates, Verizon en de Anti-Spyware Coalition. Ook enkele parlementsleden uit de VS staan achter het project. Begin volgend jaar wilt Truste, de bewaarder van de privacy, de eerste lijst van goedgekeurde software uitgeven.

Sommige mensen zetten vraagtekens bij dit keurmerk. Er bestaat een angst dat programma’s met spy- en adware dit zegel ook gaan gebruiken. Immers, zo lang zij zich aan de regels houden is er geen vuiltje aan de lucht en zullen mensen die zich voor de rest niet verdiepen in het programma, toch hun computer op deze manier besmetten.

180Solutions en Direct Revenue, bedrijven waarvan bekend is dat ze spy- en adware in hun software stoppen, hebben zich al aangemeld voor het keurmerk zodat hun programma’s misschien niet meer herkend zullen worden door spy en adware verwijderaars. Dit is de reden waarom sommige anti-spy- en adwarebedrijven het idee van de witte lijst willen verwerpen. Ook zullen ze de lijst niet gebruiken om spyware en adware op te sporen.