18 januari was het precies 20 jaar geleden dat het eerste virus voor de PC verscheen.

Het Brain Virus was het eerste PC virus in de geschiedenis die de mensheid kon treiteren. Het bootsector virus infecteerde computers via floppy’s.
Hij was niet erg schadelijk, maar was wel de oorzaak voor de ontwikkeling van een hele reeks virussen, die tot vandaag de dag sterk geëvolueerd zijn.

Net zoals de floppy disk zijn bootsector virussen volledig uitgestorven. Tussen 1986 en 1995 waren ze toch erg actief. Het ergste eraan was dat, doordat ze zich via floppy’s verspreidden, ze maanden later nog een toestel konden infecteren.

In 1995 veranderde dit, toen de macro virussen verschenen, die ondermeer lekken in Windows misbruikten. Deze macrovirussen wisten zichzelf veel sneller te verspreiden en konden in sommige gevallen binnen een maand al wereldwijd actief zijn.

Toen kwam e-mail er, en natuurlijk evolueerde de virus en de worm als in een stroomversnelling. Er was zelfs sprake van globale uitbraken waarbij miljoenen gebruikers geïnfecteerd konden worden. Uit deze begintijd is één van de bekendste e-mailvirussen het ILoveYou-virus, wat veel financiële schade veroorzaakte.

Op dit moment bestaan er meer dan 150.000 verschillende virussen. De grootste evolutie in virussen is niet zozeer de hoeveelheid, of het soort virussen, maar vooral het motief van de virusschrijvers. Vroeger was het vooral een hobby, vandaag de dag zijn het criminele bendes die zo vrij zijn zich daarmee bezig te houden.