Abonneer je gratis op Techzine!

Het Melissa-virus viert vandaag haar tiende verjaardag. Tien jaar geleden werd het virus voor het eerst ontdekt. Het virus zorgde niet voor onherstelbare schade, maar wordt wel gezien als een belangrijk nostalgisch virus.

Het virus zorgde er namelijk voor dat de eerste vijftig contacten werden gemaild, dit mailtje had het onderwerp ‘Here is that document you asked for… don’t show anyone else;-)’. Omdat het versturen van deze e-mailtjes zo razend snel ging, gingen de mailservers vaak plat wanneer de mailtjes verzonden werden.

Het Melissa-virus richt weliswaar geen onherstelbare schade aan, maar wordt wel algemeen beschouwd als de voorloper van de verwoestende botnets waarmee cybercriminelen sindsdien zo snel en makkelijk malware verspreiden. Sinds MessageLabs in maart 1999 het virus voor het eerst onderschepte, heeft het bedrijf al 108 stammen en meer dan 100.000 exemplaren van het virus tegengehouden. Ook nu is het virus nog hot, nog steeds houden anti-malware-pakketten het virus tegen.

"Je zou Melissa kunnen vergelijken met de topmodellen van de jaren 90, die met hun voornaam symbool stonden voor een hele industrietak", verklaarde Alex Shipp, Senior Director, Emerging Anti-malware Technologies bij MessageLabs. "Het was de eerste aanval van deze omvang. Ik herinner mij nog goed dat wij binnen een uur na de onderschepping van Melissa al honderden exemplaren hadden gedetecteerd – voor 1999 was dat een hoog aantal – en dat wij toen beseften dat er voor altijd een nieuw hoofdstuk in de cybercriminaliteit was aangebroken."