Momenteel maakt 75 procent van de organisaties met een internetverbinding gebruik van spamfilters, maar een kwart van de organisaties heeft nog nauwelijks maatregelen genomen tegen de toenemende spam. Wel blijkt dat het gebruik van andere security oplossingen toeneemt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 600 ICT verantwoordelijken, dat gehouden werd door Heliview.

Behalve dat 75 procent van de bedrijven dus een spamfilter toepast, geven bijna alle ondervraagden aan dat er bij hun op het bedrijf antivirussoftware en een firewall is geïnstalleerd.
Alhoewel dus nog een kwart van de bedrijven geen spamfilter heeft, is het gebruik ervan de laatste jaren wel toegenomen, in 2004 gebruikte namelijk nog 63 procent van de bedrijven gebruik van zo’n filter.

In de industriële sector, het onderwijs en de zorginstellingen zijn de meeste organisaties en bedrijven kwetsbaar voor spam, want daar schommelt het aantal bedrijven met spamfilter tussen de 65 en 68 procent. In de industriële sector zijn er ook veel bedrijven die nog geen firewall toepassen.

Een andere belangrijke ontwikkeling op het gebied van beveiliging is het toenemende aantal bedrijven dat het dataverkeer via VPN’s beveiligt. Deze toename is zowel terug te zien in de grootzakelijke markt als in het middenkleinbedrijf. In die laatste sector nam het VPN gebruik toe van 25 procent in 2004 naar 39 procent in 2005. In de grootzakelijke markt is het gebruik van VPN’s wel een stuk groter, namelijk 84 procent in 2005 ten opzichte van 65 procent in 2004.

Heliview verwacht voor 2006 een verdere toename in VPN gebruik, onder andere door een groei in het aantal telewerkers en een verscherpte aandacht
bij het ICT management voor een beter securitybeleid.