2min

Kaspersky Lab is van plan om enkele kernelementen van zijn infrastructuur vanuit Rusland te verhuizen naar Zwitserland. Vandaag heeft het bedrijf bekend gemaakt dat het gaat om de opslagsystemen van consumentengegevens uit “de meeste regio’s”. De gedachte is om eind 2019 de gegevens overgezet te hebben naar Zurich.

Niet alleen de infrastructuur die Kaspersky Lab gebruikt voor Amerikaanse klanten moet overgezet worden, dit gaat ook op voor Europa, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea. Andere landen volgen. De transitie maakt volgens het Russische beveiligingsbedrijf uit van het Global Transparancy Initiative.

Herstel van vertrouwen

Dat initiatief werd afgelopen oktober aangekondigd als een manier om het vertrouwen in het bedrijf, en de reputatie ervan, weer te herstellen. De afgelopen tijd werd Kaspersky ervan beschuldigd banden te hebben met de Russische overheid en geheime diensten en daardoor spionage in de hand gewerkt te hebben. Het bedrijf heeft dat natuurlijk altijd ontkend, maar wel te maken met forse reputatieschade.

Het Global Transparancy Initiative komt voort uit de situatie en maakt onderdeel uit van de “voortdurende toewijding aan het verzekeren van de integriteit en betrouwbaarheid van zijn producten”. De nieuwe maatregelen vormen de “volgende stappen” in de ontwikkeling van het initiatief, maar zijn ook onderdeel van de pogingen van het bedrijf om de fragmentatie in de industrie tegen te gaan.

Kaspersky is ook van plan om de tools die het gebruikt om software mee te maken naar Zurich te verplaatsen. Tegen eind 2018 moeten producten van Kaspersky Lab, als de threat-detection databases samengesteld worden in Zwitserland. “Op die manier kan de software geverifieerd worden door een onafhankelijke organisatie,” aldus het bedrijf.

Het overzetten van de systemen en de gegevens zal vormgegeven worden door een onafhankelijke derde partij die vanuit Zwitserland werkt. Overigens wil Kaspersky daar ook zijn eerste Transparancy Center openen, waar de broncode van Kaspersky-producten ingezien kan worden door derden.