Kaspersky Lab heeft vandaag een uitgebreide reactie gepubliceerd op de uitkomst van de rechtszaak gisteren rond het Amerikaanse verbod op zijn producten. De Russische firma is bepaald niet blij en van plan om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Gisteren besloot een Amerikaanse rechter om de beslissing van de overheid te handhaven. Die legde een verbod op producten van Kaspersky op, op vermoeden van spionage. De beschuldiging was dat de Russische beveiligingsmaatschappij samenwerkte met de Russische veiligheidsdiensten en achterdeurtjes in zijn producten inbouwde. De gevolgen van de beschuldiging zijn groot: vooral Westerse overheden verbieden nu ook het gebruik van Kaspersky-producten.

Uitgebreide reactie

In een uitgebreide reactie die het bedrijf op zijn site gepubliceerd heeft, laat Kaspersky weten in beroep te willen gaan tegen de beslissing. Het bedrijf zal zijn rechten ten volste benutten. Het blijft van mening dat “deze handelingen het resultaat zijn van onwettelijke beslissingen en processen” en dat het bedrijf “onterecht het doelwit geworden is”. Genomen beslissingen zouden niet op basis van feiten, maar meningen en vermoedens zijn.

Afgezien van deze maatregelen, benadrukt Kaspersky ook dat het druk werkt aan het vergroten van de interne transparantie. Daartoe lanceerde het enkele maanden geleden al het Global Transparancy Initiative. Het nodigt bezorgde partijen uit om daar de broncode van bepaalde producten te bekijken. Ook kijkt het naar de manier waarop het software-updates uitrolt en hoe het consumentengegevens uit Noord-Amerika en Europa verwerkt.