2min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag is in Duitsland het WK van start gegaan, maar de FIFA, organisator van het toernooi, is niet bang voor crackers. De organisatie verwacht een hoop aanvallen op haar WK netwerk, maar heeft zich naar eigen zeggen goed ingedekt.

De FIFA heeft het bedrijf Avaya gevraagd om het netwerk voor het WK van 2006 te regelen. Roger Jones van Avaya denkt dat het netwerk behoorlijk wat aanvallen te verwerken krijgt. Crackers zullen hoogstwaarschijnlijk willen proberen om het netwerk middels DDos aanvallen plat te leggen, dat probeerde crackers ook tijdens het WK van 2002, het WK 2003 voor vrouwen en de Confederations Cup. Die aanvallen liepen echter al op niets uit en Jones verwacht dat het dit keer niet veel anders zal zijn.

Een veiligheidsteam van Avaya en Deutsche Telekom hebben het netwerk uitvoerig getest en er een aantal scenario’s op losgelaten. Daarnaast zijn er hackers ingehuurd die zichzelf mochten uitleven op het netwerk.

Het is niet vreemd dat crackers zich toegang willen verschaffen tot het netwerk van de Fifa, want op het netwerk zijn onder andere persoonlijke gegevens te vinden van spelers en andere genodigden. Jones liet echter tijdens een interview weten dat hij er op vertrouwt dat de betrokkenen er alles aan doen om aanvallen te voorkomen en tegen te gaan.

Het kloppend hart van het netwerk bevindt zich in het IT commandocentrum in München, waar op elk moment van de dag specialisten aanwezig zijn. De taken van de gewone medewerkers worden aan het einde van de werkdag overgenomen door collega’s in Texas. Wie er allemaal aan de beveiliging van het netwerk meewerken wilde Jones niet kwijt, maar er zijn flink wat zaken veranderd sinds het WK in 2002.