Crackers hebben meerdere malen ingebroken in systemen van de luchtverkeersleiding van de Verenigde Staten, zo stelt een Inspector General-rapport deze week.

In februari lukte het aanvallers om een openbare computer van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA te cracken met als gevolg dat persoonlijke gegevens, zoals 68.000 burgerservicenummers van voormalige FAA-medewerkers, uitlekten.

Bovendien namen crackers vorig jaar de controle over kritieke netwerkservers over en zorgden ze ervoor dat de servers afgesloten werden. Hierdoor ondervond het ondersteuningsnetwerk van de Federal Aviation Administration ernstige problemen.

Later lukten het crackers nog een keer gevoelige gegevens te stelen. Ditmaal door het wachtwoord van een systeembeheerder te achterhalen en daarna kwaadaardige software te installeren. Eenmaal voltooid hadden de aanvallers de beschikking over 40.000 FAA-werknemersgegevens, -wachtwoorden en andere data om het netwerk mee te beheren.

In 2006 kon tenslotte een virus huishouden in het netwerk van de FAA, waardoor enkele systemen in Alaska, Verenigde Staten, buiten werking gesteld moesten worden.

In totaal vonden de onderzoekers 763 kritieke lekken in het systeem. Daarnaast laat het hackersdetectiesysteem te wensen over volgens het rapport. De FAA claimt dat het allemaal niet zo erg is en zegt dat er geen crackers hebben ingebroken in het systeem.

Het rapport van Inspector General gaat er niet zo licht mee om: "Wij menen dat, tenzij snel effectieve maatregelen worden genomen, het waarschijnlijk is dat een aanval uitgevoerd wordt met ernstige gevolgen", concludeert het rapport