2min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens de FBI hebben terroristische groeperingen niet genoeg capaciteiten om een grootschalige cyberaanval uit te voeren, waarmee het schade zou aan kunnen brengen aan kwetsbare doelen.

"Al Qaeda en andere militante groepen hebben niet de mogelijkheden om krachtcentrales, vliegvelden of andere belangrijke infrastucturen uit te schakelen via het internet. Er ligt momenteel niets op mijn bureau of die van mijn baas wat enige reden tot zorgen geeft", aldus Louis Reigel, van de FBI.

Ook collega Peter Trahon die werk bij de afdeling ‘computer intrusion’ meldt dat zijn afdeling geen enkele aanwijzing heeft dat een dergelijke aanval eraan zit te komen. Toch zijn er wel veel pogingen tot inbraak op computers waarop militaire of technologische geheimen staan. Maar volgens Reigel worden die aanvallen vermoedelijk uitgevoerd door andere landen.

"We hebben een aantal inbraakpogingen waarbij het er sterk op lijkt dat er overheidsinstellingen bij betrokken zijn. Uiteraard bekijken we deze zaken grondig. We hebben echter geen bewijzen dat er overheden betrokken zijn, maar we hebben wel zeer sterke vermoedens", aldus Reigel.
Hij wilde niet aangeven welke landen verdacht zijn, maar het zou in ieder geval om meerdere landen gaan.

Volgens de krant ‘The Washington Post’, zouden onder andere Chinese crackers in opdracht van hun overheid al dan niet succesvolle pogingen hebben ondernomen op gegevens van Amerikaanse computers te stelen.
Reigel wilde dit echter niet bevestigen en ook bij een recent bezoek aan China bracht hij dit onderwerp niet aan de orde.

Overigens werd het computersysteem van de FBI vorige maand nog succesvol platgelegd door een variant van de Sober worm. De worm vermomde zichzelf als een bericht van de FBI, waardoor berichten naar niet bestaande e-mail berichten naar de FBI teruggestuurd werden. Daardoor kwamen er per uur maarliefst 200.000 duizend berichten binnen, waardoor het systeem crashte. De FBI zegt echter genoeg informatie te hebben waarmee het de maker van de worm kan opsporen.