3min

Tags in dit artikel

, ,

Een beetje internetliefhebber kan op zijn vakantie niet zonder internet. Problemen kunnen er echter niet zijn, op elke hoek van de straat is wel een internetcafé te vinden. Het zijn handige locaties om je e-mail te bekijken. Ook de hotspots zijn erg makkelijk voor als je je laptop hebt meegenomen op vakantie, zo kun je toch overal internetten.

Toch moet je met deze twee internet mogelijkheden goed opletten dat je je gegevens goed opruimt voor eventuele kwaadwillende hackers die dat op de loer liggen, want deze hebben over het algemeen vrijspel in internetcafés. Dit is gebleken uit een onderzoek van PCM. In de steekproef die gehouden is, bleek dat talloze, argeloos achtergelaten privé-bestanden voor iedereen zichtbaar waren. Een goed advies van PCM dus. Je kunt wel surfen en mailen tijdens de vakantie maar let goed op je privé bestanden. Je bent dus gewaarschuwd.

Het is weer zomer dus tijd om op vakantie te gaan, even een paar weken helemaal tot rust te komen. Even weg van het kantoor leven, niet meer achter een beeldscherm zitten, tijdelijk geen gezeur meer van je buren aanhoren, heerlijk lekker, iets waar je een heel jaar naar kan uitkijken. Maar eerlijk is eerlijk, de internetliefhebber heeft al na enkele dagen heimwee naar zijn computer en internet. Daarom zijn er ook verschillende mensen die even een internetcafé binnenlopen of speciaal een plek hebben gereserveerd om in de buurt te zitten van een internet hotspot, zodat ze met hun meegenomen laptop even over het internet kunnen surfen. Maar nu is de vraag: ‘Hoe veilig zijn dit soort locaties nou eigenlijk?’

De internetcafés in Nederland zijn over het algemeen beroerd beveiligd, dat is gebleken uit een 2 dagen ijverig internetcafé-‘hunten’. Op pad met een normale hoeveelheid software waar de gemiddelde script prutser jaloers op zou zijn, bekeken de PCM onderzoekers, hoeveel schade zij nou eigenlijk konden veroorzaken aan de computers van een internetcafé.

Hieruit is gebleken dat dat toch nog wel meer is als dat ze zelf dachten. Persoonlijke documenten, cookies en tijdelijke internetbestanden worden niet opgeruimd, alles ligt zo voor het oprapen. Ook alles met de computers zelf is te doen, keyloggers installeren, of het register aanpassen is geen enkel probleem. Het is natuurlijk logisch dat je niet in 2 dagen tijd, alle internetcafés in heel Nederland kan testen. Het onderzoek wat PCM dan ook gedaan heeft is niet te vergelijken met een volwaardig onderzoek. Toch zal menig persoon zich nu wel even achter zijn oor krabben vanwege het feit dat menig persoon zich er niet van bewust is dat internetcafés zo slecht beveiligd zijn. Toch kan er niet alleen maar geklaagd worden, er bestaan namelijk ook nog internetcafés die wel goed zijn beveiligd. Welke dit zijn worden niet genoemd. Reden tot paniek is er dus nog niet volgens PCM. Nog enkele, opvallende dingen die PCM onderzoekers tegengekomen zijn in het onderzoek, is een word bestand van iemand die als titel ‘beweringen van mijn ex.doc.’ had. Ook enkel vakantiefoto’s en persoonlijke Sinterklaas gedichten ontbraken er niet aan. Ook vonden ze op een computer het Curriculum Vitae van een voormalig hoofd van Xerox in Europa.