‘Ruim de helft van de kleine bedrijven heeft te maken met cyberaanvallen’

Abonneer je gratis op Techzine!

Cybercriminelen richten zich op kleine bedrijven. Vandaag blijkt uit onderzoek van Alert Online dat ruim de helft (53 procent) van de kleine bedrijven te maken heeft gehad met cyberaanvallen gericht op geld of gegevens. Dat steeds meer bedrijven digitaal werken, zorgt voor een noodzaak van betere beveiliging.

Dat meldt Alert Online vandaag. Het is een campagne van de overheid voor het bedrijfsleven en de wetenschap. Om die reden begint vandaag ook de Week van de Veiligheid, gericht op cybersecurity. Ondanks dat de cyberdreiging toeneemt, maken bedrijven zich steeds minder zorgen over hun digitale veiligheid.

Meer zorgen nodig

Dat terwijl er volgens minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid juist meer zorgen nodig zijn. “Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar”, aldus Grapperhaus.

Het probleem ligt bij de enorme kwetsbaarheid van kleine bedrijven. Er hoeft maar één medewerker te zijn die op een verkeerde link klikt en het hele bedrijf ligt meteen stil. Dat is schadelijk voor het bedrijf, dat daardoor omzet misloopt, maar ook voor de klanten waarvan gegevens mogelijk gestolen worden. Om die onbezorgdheid tegen te gaan trekt Grapperhaus 1,2 miljoen euro uit voor training en voorlichting voor he tmkb.

Maatregelen nemen

Bedrijven krijgen het vaakst te maken met phishingmails. Daarbij klikt de ontvanger op een bijlage, bijvoorbeeld een nepfactuur, waarna malware geïnstalleerd wordt of gegevens gestolen worden. Uit het onderzoek van Alert Online blijkt dat driekwart van de kleine ondernemers zich hier helemaal geen zorgen over maakt.

Het is voor bedrijven te adviseren om vaak een back-up te maken van hun gegevens. Daarnaast moeten updates meteen uitgevoerd worden als die beschikbaar zijn, dienen bedrijven een goede firewall te hebben en moeten wachtwoorden zo complex mogelijk zijn. Maar het belangrijkste is de training van personeel. Als dat niet op orde is, kan de beveiliging de beste van de wereld zijn, maar alsnog eenvoudig gepenetreerd worden.