2min

CEO Tim Cook van Apple wil dat financieel persbureau Bloomberg een recent controversieel verhaal over Chinese microchips op Amerikaanse servers terugtrekt. De baas van ’s werelds grootste techbedrijf hoopt dat het persbureau “het juiste” doet en verwacht dan ook een formele rectificatie.

Dat meldt Buzzfeed News op basis van een statement van Cook. “Ik heb het gevoel dat ze het verhaal moeten rectificeren”, begon Cook tegenover de site. “Er schuilt geen waarheid in hun verhaal over Apple. Ze moeten het juiste doen.” En dus hoopt Cook dat er op korte termijn een officieel statement van het persbureau komt waarin het artikel teruggetrokken wordt.

Chinese spionagechips

Eerder deze maand kwam Bloomberg met het bericht dat Chinese inlichtingendiensten microchips hadden geïnstalleerd op de servers van Amerikaanse techbedrijven. Onder meer Apple en Amazon zouden getroffen zijn door die spionage en van niets weten. Het ging om zo’n dertig bedrijven die hun servers lieten produceren in China.

Maar zowel Apple als Amazon, evenals Homeland Security, ontkennen het verhaal van Bloomberg. Volgens AWS’s Chief Security Officer Steve Schmidt “zitten er zoveel onwaarheden ten aanzien van Amazon in het artikel, dat het moeilijk is om de tel bij te houden.” En ook Apple stelde dat er geen waarheid in zat.

Opvallend genoeg vraagt Tim Cook vandaag voor het eerst om een rectificatie. Apple staat normaliter bekend als een bedrijf dat positief ten aanzien van de wereldpers staat, maar vraagt voor het eerst in zijn geschiedenis om een rectificatie. “Ik sprak samen met Bruce Sewell, dit op dat moment onze advocaat was, met journalisten van Bloomberg”, aldus Cook. “We waren heel duidelijk tegen hen: dit is niet gebeurd. Vervolgens hebben we al hun vragen beantwoord. Elke keer brachten ze een nieuw verhaal naar ons, en elke keer deden we onderzoek en hebben we niets gevonden.”