2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nathan Peterson is op 8 september 2006 is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en drie maanden en de terugbetaling van 5,4 miljoen dollar. De 26-jarige man uit Californië is eigenaar en bedrijfsleider van iBackups, Inc. Hij heeft schuld bekend op het gebied van twee schendingen van copyright voor het illegaal kopiëren en verkopen van software met een waarde tussen 7 en 20 miljoen dollar. De man profiteerde van de verkoop van illegale software, zoals van applicaties die zijn ontwikkeld door Autodesk, Adobe, Macromedia en Symantec. Peterson moet ook alle goederen verbeuren die gerelateerd zijn aan de overtredingen en hierop zijn terug te voeren. De veroordeling vond plaats in de Amerikaanse arrondissementsrechtbank in Virginia.

Peterson heeft verteld dat de meeste software is verkocht aan individuele consumenten, alhoewel hij ook aan enkele bedrijven en tenminste één schooldistrict heeft verkocht.

In 2003 wees de Software Information Industry Association (SIIA) het Federal Bureau of Investigation (FBI) voor het eerst op de verdenking van illegale software. iBackups verkocht illegale kopieën van software via internet en beweerde dat het om ‘backup kopieën’ ging die software-eigenaars gebruikten bij systeemcrashes. De FBI en het Ministerie van Justitie sloten de website die Peterson hostte voor de verkoop van niet-geautoriseerde software. Op 13 december 2005 bereikte Peterson een overeenkomst met rechter T.S. Ellis in Virginia en werd onder persoonlijke borgtocht vrijgelaten.

Illegale reproductie of distributie van materiaal met copyright wordt in de Verenigde Staten onderzocht door de FBI en gerechtelijk vervolgd door het Ministerie van Justitie. Personen die moedwillig copyright schenden door de verspreiding of reproductie van illegaal materiaal riskeren een strafrechtelijke vervolging. Overtreders van copyrightwetten riskeren vijf jaar gevangenisstraf plus terugbetaling, verbeuring en boetes.