1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een voormalige werknemer van het bedrijf UBS PaineWebber is gisteren tot acht jaar cel veroordeeld voor het loslaten van een logische bom op het netwerk van het bedrijf.

De man in kwestie, Roger Duronio, was tot februari 2002 werkzaam bij het bedrijf PaineWebber, maar nam ontslag omdat hij niet blij was met zijn salaris en bonusregeling. Daarna begon hij met het plaatsen van een logische bom op ongeveer 1.000 van de in totaal 1.500 computers van PaineWebber. Een Logic Bomb is een digitale bom die op een bepaald moment afgaat en schadelijk code uitvoert op computers. Dat was ook het geval bij de bom van Duronio, die op 4 maart 2002 afging en direct begon met het verwijderen van bestanden op de computers.

Het was Duronio er echter niet alleen om te doen dat zijn voormalige werkgever schade zou lijden, hij had een plan bedacht, waardoor het hem ook nog geld zou kunnen opleveren. Hij sloot namelijk voor 23.000 dollar aan putopties af in aandelen UBS AG, in de hoop dat de aandelenkoers zou dalen. Dat gebeurde echter niet en omdat de aandelen stabiel bleven, verloor Duronio zijn totale investering van 23.000 dollar.

Duronio heeft nu echter ook zijn vrijheid verloren, want een Amerikaanse rechter heeft hem gisteren veroordeeld tot 97 maanden celstraf en hij moet daarnaast ook nog eens 3,1 miljoen dollar betalen aan zijn voormalige werkgever.