1 min

Tags in dit artikel

, ,

Identiteitsdieftstal is in de laaste 2 jaar extreem toegenomen. Vaak ontstaat deze schade door mensen of organisaties niet zorgvuldig met de persoonlijke gegevens omgaan. Hierdoor kunnen identiteitsdieven rustig hun gang gaan.

Jeff Green, Senior vice-president van McAfee Avert Labs zegt: "Identiteitsdiefstal is een wereldwijd probleem waar iedere computergebruiker mee te maken kan krijgen en dat alleen kan worden bestreden op basis van bewustzijn, verhoogde waakzaamheid en een gezonde dosis wantrouwen".

Uit een rapport, dat ergens in deze week online komt, blijkt dat phishing en keylogging in de laatste jaren fors is toegenomen. Begin 2004 telde de Anti-Phishing Working Group 176 gevallen van phishing. Een anderhalf jaar later waren dit er maar liefst 17000. De stijging van keylogging, programma’s die al je toetsaanslagen bijhouden, is maar liefst met 250 procent gestegen.

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Federal Trade Commission kosten de identiteitsdiefstallen in de Verenigde Staten maar liefst vijftig miljard dollar. Ongeveer tien miljoen van alle Amerikanen is jaarlijks slachtoffer van de diefstallen. In het Verenigd Koninkrijk en in Australië liggen de kosten lager, daar zijn de schades rond de 3 miljard dollar per jaar.