2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een laptop met daarop de persoonlijke gegevens van meer dan 26 miljoen Amerikaanse militaire veteranen is weer terecht. De laptop werd in mei dit jaar gestolen uit het huis van een medewerker van de Veterans Affairs Department.

De laptop werd vorige week woensdag door een man ingeleverd. De identiteit van de man is niet vastgesteld en de FBI heeft ook geen aanklacht tegen hem ingediend. Goed nieuws voor de veteranen en voor de Amerikaanse overheid is dat de laptop bij een gewone inbraak meegenomen is en experts hebben bevestigd dat de gegevens op de laptop niet bekeken zijn. Experts van de FBI moeten dit echter nog bevestigen.

De diefstal afgelopen mei, bracht flink wat onrust teweeg onder de miljoenen veteranen die Amerika rijk is. Die onrust was niet onbegrijpelijk aangezien er op de laptop persoonlijke gegevens van miljoenen veteranen opgeslagen waren.
Voor advocaten van veteranen en experts is de diefstal van de laptop het bewijs dat de Amerikaanse overheid slordig omspringt met gevoelige informatie. Zij hopen dat de FBI zal bevestigen dat er inderdaad niet met de gegevens gerommeld is.

De diefstal heeft de Amerikaanse belastingbetaler echter wel flink wat geld gekost. Het Witte Huis heeft het Congres gevraagd om voor 160 miljoen dollar de rekeningen van de veteranen in de gaten te houden. Ook het Veterans Affairs Department trok miljoenen dollars uit voor het opzetten van een callcenter waar bezorgde veteranen terecht konden.
Duidelijk is in ieder geval dat het laatste woord over deze diefstal nog niet gesproken is. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de vermissing van de laptop pas drie weken na de diefstal gemeld werd aan de top van het Veterans Affairs Department.