G DATA ziet in 2006 een duidelijke stijging van malware. In totaal gingen er bij de G DATA Security Labs meer dan 39.000 nieuwe schadelijke programma’s in de netten.
De analyse van de gegevens laat zien dat 2006 slechts op het eerste gezicht als rustig kan worden bestempeld. Grote outbreaks bleven weliswaar uit, daarentegen is de aanvalstactiek veranderd. Doelgerichte aanvallen op specifieke gebruikersgroepen kwamen in de plaats van ongerichte massamails. Achter de malware ontwikkelaars zitten bovendien geen ambitieuze individuele daders meer, maar zeer gedifferentieerde netwerken van georganiseerde misdaad. Klassieke virussen zijn ook in 2006 verder op de terugtocht. Er is echter een duidelijke stijging te zien bij de Trojaanse paarden, ad- en spyware en backdoors.
De professionalisering van de malware industrie weerspiegelt zich in 2006 ook bij de verspreide schadelijke software. De landelijk opererende criminele organisaties legden de nadruk op financieel lucratieve terreinen zoals diefstal van – en handel met, gestolen creditcard informatie of het verhuren van botnetten voor de verspreiding van spam. Dit verklaart ook de duidelijke toename van de Trojaanse paarden (+60%) die verantwoordelijk zijn voor meer dan 80% van de online diefstal. Behalve Trojaanse paarden, groeide in 2006 het aantal ad- en spyware (+43%) en backdoors (+33%) het snelste.
De ruggengraat van de malware industrie wordt, net als vorig jaar, gevormd door krachtige botnetten. De verspreiding van spam- en phishingmail en malware zou zonder botnetten als krachtige cybercrime infrastructuur nauwelijks mogelijk zijn. De aanvalstactiek van de cyber criminelen is in 2006 echter veranderd. In plaats van wereldwijde massamails worden aanvallen specifiek op bepaalde doelgroepen gericht.
Ralf Benzmüller, Hoofd van de G DATA Security Labs: “Botnetten vormen het hart van de cybercrime economie. Het uitgebreide gebruik van botnetten wordt zeker ook in het komende jaar voortgezet. Op het gebied ad- en spyware en phishing verwachten we van de online criminelen zelfs een nog groter engagement.”
In tegenstelling tot enkele berichten in de media, speelde malware voor mobieltjes en PDA’s geen rol van betekenis. De reden hiervoor is te vinden in de technische lastige verspreiding, de ontbrekende “business modellen" en de uiteenlopende besturingssystemen. In 2006 doken er in totaal slechts 73 nieuwe schadelijke programma’s op.