Het wereldwijde netwerk van NOD32, ThreatSense.Net, toont in zijn maandelijkse top tien van bedreigingen een paar nieuwe namen. Meest opvallend is de nieuwe nummer één, Ani.Gen.

Ani.Gen is een TrojanDownloader en verscheen voor het eerst in de top tien en was verantwoordelijk voor maar liefst 5 procent van alle bedreigingen. Daarmee was alleen de top vijf al goed voor bijna 14 procent van het totale aantal gedetecteerde bedreigingen.

In april 2007 behaalde TrojanDownloader Ani.Gen het hoogste percentage van alle computerbedreigingen. Deze bedreiging richt zich specifiek op de nieuwste Windows-kwetsbaarheden in hoe het besturingssysteem omgaat met ani-bestanden. Deze bestanden maken geanimeerde cursors mogelijk.

De top tien van april ziet er als volgt uit:

1. TrojanDownloader Ani.Gen 4,95%
2. Win32/PSW.Agent.NCC 2,85%
3. Win32/Pacex.Gen 2,21%
4. TrojanDownloader.Agent.AWF 1,80%
5. Win32/Perlovga 1,45%
6. Win32/Adware.Boran 1,30%
7. Win32/PSW.QQRob 1,27%
8. Win32/Nuwar.gen 1,18%
9. Win32/Netsky.Q 1,17%
10. Win32/Adware.Virtumode 1,14%

Perlovga staat op nummer vijf. Deze bedreiging komt steeds vaker voor en wordt gebruikt om gevoelige informatie van geïnfecteerde computers te verzamelen. Perlovga wordt op verschillende manieren verstuurd, onder andere via e-mail, FTP en P2P-toepassingen.

Oude bekende Netsky.Q, ook wel bekend als Netsky.P, lijkt op de weg terug. Deze worm verstuurt zichzelf als e-mailbijlage. Daarnaast wordt hij verspreid via peer-to-peer-netwerken. De Netsky-familie is hardnekkig en al meer dan een jaar aanwezig in de top tien, maar staat nu op nummer negen in deze lijst.

Nienke Ryan, Product en Strategie manager bij NOD32 Nederland licht toe: "Vorige maand waren er veel verschillende bedreigingen, waarvan de een net iets vaker voorkwam dan de andere. Deze maand zijn er weer duidelijk een paar die de boventoon voeren. Toch zijn ook dit weer varianten op bestaande bedreigingen. Het blijft dus van groot belang om een pro-actieve virusscanner te gebruiken, die zoekt naar overeenkomstige kenmerken tussen bedreigingen."

ThreatSense.Net bevat zeer uitgebreide detectiestatistieken en verzamelt data van meer dan tien miljoen computersystemen van NOD32-gebruikers (op anonieme basis). Het systeem inventariseert alle soorten bedreigingen waar computergebruikers mee te maken krijgen op hun systeem.